Články z oboru

Články z oboru

Motto : Čtěte a můžete být i sami sobě výživovým poradcem

KONTAKT: +420 720 574 836

JÍDELNÍČKY PRO VÁS

Mezi služby mé poradny patří také příprava jídelníčku dle vašich individuálních potřeb. Jde o tyto typy jídelníčků:

Redukční jídelníček je orientován na přání klienta snížit současnou tělesnou hmotnost.
Racionální jídelníček je pro udržitelný a zdravý životní styl klienta se stabilní váhou.
Alternativní jídelníček je v souladu s alternativní stravou klienta s cílem praktikovat zdravě tento životní styl.
Dietní jídelníček pro zdravotní omezení jako jsou některé alergie, intolerance či třeba roztroušená skleróza.
Sportovní jídelníček pro ty, kteří se snaží zdravě hýbat a mají jako hobby rekreační pohyb nebo aerobní sport.
Jídelníček pro těhotné a kojící řeší tato období v životě matky tak, že strava je přínosem pro ní a její děťátko.
Jídelníček pro náročná povolání zohledňuje věkové, fyzické, psychické a časové nároky v pracovní praxi klienta.
Jídelníček pro seniory mající zájem o dlouhodobě udržitelný životní styl a stravu v seniorském věku.

Chcete dohodnout KONZULTACI?

——————————————————————————————————————-

JÍDELNÍČKY A JEJICH SPECIFIKA

Protože stejně jako já jste určitou individualitou, jsem připraven po osobní konzultaci s vámi připravit specifický jídelníček vhodný právě pro vás.

Jednotlivé typy jídelníčků (viz článek „Jídelníčky pro vás“) se obvykle liší v následujících parametrech:

Příjem energie (kJ)
odpovídá výdeji energie s ohledem na náročnost povolání, sport, životní styl, prostě podle vás . . .

Celkový obsah sacharidů (g/den)
liší se především podle toho zda má být energetický příjem nižší , stejný nebo vyšší než výdej, to je na vás . . .

Obsah jednoduchých sacharidů (g/den)
Je rozdílný např. u diabetika , u sportovce a u zdravého nesportovce . . , takže podle vás . . .

Obsah vlákniny (g/den)
Tento údaj reprezentuje především zdravotní pohled na jídelníček a metabolismus . . . , takže pro vaše zdraví . . .

Celkový obsah bílkovin (g/den)
liší se především podle náročnosti pohybových aktivit, věku, diety, korekce váhy . . , takže podle vás . . .

Poměr živočišných a rostlinných bílkovin
Specifický je především u diet a alternativní stravy . . . , takže podle vašich možností a stylu . . .

Celkový obsah tuků (g/den)
Specifický je zejména u diet a v těhotenství . . , takže podle vás a vašeho stavu . . .

Poměr živočišných a rostlinných tuků
Specifický je především u diet a alternativní stravy . . . , takže podle vašich možností a stylu . . .

Obsah minerálů a vitamínů (g/den)
Čím více zatížený organismus, tím důležitější je správné nastavení . . . , takže pro vaše zdraví . . .

Příjem tekutin (ml/den)
Odpovídá vaší hmotnosti, náročnosti pohybových aktivit, věku, dietě, korekce váhy . . , podle vaší potřeby . . .

K jednotlivým parametrům se můžete dočíst více v článku Princip 6P – Potraviny a živiny, Pitný režim*********

Chcete dohodnout KONZULTACI?

——————————————————————————————————————-

Princip 6P

ÚVOD do podstaty systému

PRINCIP 6P popisuje a vysvětluje základní informace v důležitých oblastech výživy a životního stylu a je základním principem určujícím systém spolupráce s klienty v mé poradně.

PITNÝ režim: CO, KDY, KOLIK, PROČ?

POHYB a sport: PROČ, JAKÝ, JAK ČASTO, KOLIK, JAK MĚŘIT?

POTRAVA a živiny: CO TO JE, KOLIK ČEHO, CO ANO A CO NE, PROČ?

PRAVIDELNOST stravy: PROČ, KDY, CO, KOLIK?

POHODA a životní styl: KDE SE BERE, JAK JÍ UDRŽET, STRES, JAK DÁL?

PODPORA OČISTY organismu: CO TO JE, PROČ, JAK NA TO?

Učiňte Princip 6P součástí vašeho každodenního života a pak budete SAMI SOBĚ VÝŽIVOVÝM PORADCEM . . .

——————————————————————————————————————-

Princip 6P

PITNÝ REŽIM – co, kdy, kolik a proč?

Kde všude je voda ? . . . . . . . . lidské tělo obsahuje 55% – 65% vody , která se zásadně podílí na tvorbě tkáňového moku vyplňujícího prostor mezi tělními buňkami. Tkáňový mok umožňuje buňkám přijímat z krve potřebné živiny a naopak zbavovat se vyprodukovaných odpadních látek. Samotné buňky jsou tvořeny z cca 80% vodou.

K čemu je ? . . . . . . . . . . . . pravidelný přísun tekutin tvoří stabilní klima uvnitř organismu vhodné pro látkovou výměnu.

Co je pravidelnost ? . . . . . . . pitný režim znamená jednak objem přijaté tekutiny , ale také pravidelnost příjmu tekutin , jednorázově je vhodné vypít max. 2 – 3 dl tekutin aby byly tělem správně vstřebány, vhodné je vypít aspoň 60% – 70% z celkového denního množství tekutin do oběda.

Kolik tekutin ? . . . . . . . . . . denní příjem tekutin : 30-35 ml x hmotnost kg , příklad výpočtu denní potřeby tekutin pro člověka vážícího 65 kg : 30 ml x 65 kg = 1,95 litru/den , uvedený výpočet je pouze orientační a nezahrnuje např. nároky při sportovní aktivitě.

Jaké tekutiny pít a nepít ?
– doporučuji : čistá voda z pramene nebo z vodovodního řádu , je to prvotní a jediný přirozený zdroj tekutin pro člověka . . . ,vždy prověřte, zda je voda pitná. Vodu lze dochutit např. citronem , zázvorem, mátou, vhodné jsou 100% zeleninové šťávy bez konzervantů, jen jako doplněk vody.
– akceptuji : balená voda neperlivá bez příchuti, pokud to nevyžaduje sportovní aktivita nebo zdravotní potíže , pak není třeba voda minerální. Pouze příležitostně opravdu 100% ovocné šťávy a mošty nedoslazované.
– nedoporučuji: slazené nápoje typu Cola – zpomalují vstřebávání vápníku, urychlují cestu k nastartování cukrovky 2.typu, dále konzumace kávy bez současného doplňování vody, alkohol zpomalující metabolismus a tedy snahu hubnout, obsahuje značné množství energie prázdné z pohledu živin, odvádí z těla minerály.

Chcete dohodnout KONZULTACI?

——————————————————————————————————————-

Princip 6P

POHYB a sport – jaký, proč, jak často, kolik, jak to měřit?

Je to nutné a proč ? . . . . . . z přirozenosti člověka dané jeho genetickou výbavou je jeho tělo nastaveno a připraveno vykonávat běh , dlouhou chůzi , namáhavou práci na poli , při lovu apod. , aby si opatřil každodenní potravu. Tato starost již pro většinu lidí u nás není dnes prioritou , ale genetická výbava člověka přetrvává , a tak přirozeně požaduje pohyb, kterého je dnes velmi málo.

Máte k tomu vztah ? . . . . . .zdaleka ne každý má vztah ke sportu a zvláště k aktivnímu. Pokud však nemá člověk opravdu zásadní omezení vlastní pohyblivosti , pak by se jakákoli forma pro něj přijatelné pohybové aktivity měla stát zvykem a pravidlenou součástí života stejně jako jeho osobní hygiena.

Jak si vztah vytvořit ? . . . . . pravidelnost a přiměřenost pohybové aktivity jsou stejně důležité jako přiměřenost a pravidelnost vaší stravy. Vytvořte si z pohybu pravidelnou zábavu, stejně jako z jídla.

Co získáte pohybem ? . . . . . . . účinný prostředek snížení tuků , zvýšení svalové tkáně a redukce nadváhy, zlepšení srdeční činnosti, snížení cholesterolu, snížení hladiny cukru v krvi, posílení kostí ,intenzivnější regeneraci těla zpomalující proces stárnutí, lepší náladu díky hormonům, které se při sportu aktivizují a také díky novým sportovním zážitkům , které můžete získat společně s přáteli.

Co je přiměřený pohyb ? . . . . . spočítejte si vaši tepovou frekvenci (TF) optimální pro spalování tuků podle následujícího vzorečku : ( 220 – váš věk ) x 0,6 = vaše dolní TF při sportu

Jak se kontrolovat při pohybu ?
–          pokud můžete souvisle mluvit a v pohodě dýchat , je pohyb a spalování tuků nedostatečné
–          pokud můžete těžko mluvit a zhluboka dýcháte , je pohyb a spalování tuků optimální
–          pokud nemůžete mluvit a sotva dýcháte , je pohyb příliš intenzivní a brání tak spalování tuků

Kdy a jak začít ? . . . . . . . . zde opravdu platí to pověstné : „Nikdy není pozdě začít“ . . . a jak ?
–          Zvolte pohyb , který vás baví , jinak opět brzy skončíte.
–          Zvolte pohyb , při kterém je vaše tepová frekvence v optimálním rozmezí.

Jak na to v praxi ? . . . . . . . postupně zvyšujte počet pohybových aktivit v týdnu a prodlužujte jejich délku, vhodná je vaše aktivita aspoň 3 x týdně v délce alespoň 45 – 60 minut a více , vyhledávejte další celkem obyčejné možnosti pohybu jako třeba tyto:
vystupte o 2 stanice MHD dříve a dojděte to, k přátelům na návštěvu si udělejte procházku, místo TV jděte do přírody pěšky nebo na kole, místo do kavárny pozvěte přátele na pěší výlet nebo na sport, místo 1 velkého nákupu autem dělejte pravidelně menší nákupy pěšky, místo výtahu použijte schody.

Kolik a jak to měřit ? . . . . . pokud chcete hubnout např. pravidelnou chůzí , pak udělejte aspoň 10.000 kroků za den, což je zhruba vzdálenost 7 km, kterou můžete měřit např. dle mapy, nebo si můžete pořídit krokoměr (pedometr) k připevnění do pasu nebo na obuv , jednodušší verze od cca 200,- Kč.

Chcete dohodnout KONZULTACI?

——————————————————————————————————————-

Princip 6P

POTRAVA a živiny – co to je, kolik čeho, co ANO a co NE, proč?

V potravě naše tělo přijímá v různém množství následující ŽIVINY :

Makroživiny : SACHARIDY, BÍLKOVINY, TUKY
Mikroživiny : MINERÁLY, VITAMÍNY

Vzájemný poměr množství stravou přijatých živin následně přímo ovlivňuje :
– váš zdravotní stav
– složení vašeho těla
– vaši tělesnou váhu

SACHARIDY . . . , co to je ?

–          jsou hlavním zdrojem energie, tvoří cca 45% – 60% z celkového denního příjmu energie
–          jejich příjem by měl převažovat v 1. polovině dne / snídaně ,svačina ,oběd /
–          doporučuji : max. 10% jednoduchých cukrů z celkového denního příjmu sacharidů,
příjem vlákniny 30g/den, 400g zeleniny a 200 g ovoce denně.
–          preferuji : celozrnné těstoviny, neloupaná rýže, brambory, pohanka, směs klíčků, ovesné a jiné obilné vločky, celozrnné pečivo a chléb.
–          akceptuji : ovoce, bílá rýže, bramborová kaše
–          nedoporučuji : výrobky z pšeničné mouky, bílé pečivo plněné nasladko i naslano, bílé těstoviny, kompoty, marmelády, slazené cereálie, zapékané müsli, cukr, džusy a nápoje s obsahem cukru, cukrovinky

BÍLKOVINY . . . , co to je ?

– jsou základem všech živých organismů, mají v těle funkce stavební, transportní, stimulační, obranné a regulační.
Jsou tvořeny aminokyselinami.
– jejich příjem by měl převažovat spíše v 2. části dne / oběd , svačina , večeře /
– tvoří cca 15% – 30% z denního příjmu energie.
– doporučuji : 1/2 živočišných a 1/2 rostlinných bílkovin
– preferováno : kuřecí a krůtí maso bez kůže, slepice, králík, libové hovězí, telecí, zvěřina, mořské plody, ryby,
vaječný bílek, Šmakoun.
– akceptuji : méně tučné (ne odtučněné) mléčné výrobky: tvaroh, čerstvé sýry, Lučina, Ricotta, Cottage, Gervais
nedoslazované kysané ml.výrobky : kefír, acidofilní mléko, kefírové mléko, bílý jogurt
rostlinné zdroje : čočka, hrách, cizrna, sója, tofu, tempeh
bílkovinné koncentráty / při sportovním výkonu vyžadujícím zvýšený příjem bílkovin
– nedoporučuji: tavené sýry, sýry tučné nad 30%, tučné maso zejména pak vepřové, rovněž tak uzeniny
zvýšený příjem bílkovin bez zeleniny a sportu

TUKY . . . , co to je ?

– jsou energetickou rezervou organismu, ukládají se jako podkožní nebo viscerální
– stravou přijímáme tuky nasycené (živočišné) a nenasycené (rostlinné) , jsou tvořeny nasycenými a nenasycenými
mastnými kyselinami ( omega 6 , omega 3 )
– tuky tvoří cca 20% – 30% z denního příjmu energie.
– doporučuji : 1/3 živočišných a 2/3 rostlinných a rybích tuků
příjem cholesterolu max. 300 g/den to je cca 1-2 vejce
– preferováno : tuky rostlinné ( oleje, semínka, ořechy, tuky obsažené v rybách, na smažení je vhodné „Přepuštěné máslo (ghí)“
– nedoporučuji : nasycené tuky, takže uzeniny a tučné maso (kromě ryb) včetně oleje palmového a kokosového , kakaového másla, tukové a listové pečivo, sušenky, máslo a náplně z něj, sádlo, tuky na pečení a vaření

Chcete dohodnout KONZULTACI?

——————————————————————————————————————-

Princip 6P

PRAVIDELNOST stravy – proč, kdy, co, kolik?

Je pravidelnost nutná a proč ? . . . . . . . . je to nutnou podmínkou toho, že tělo nezpomaluje metabolismus a tedy nemá tendenci ukládat si energii z jídla do zásob a to hlavně tukových. Pokud dáte tělu pravidelný příjem hodnotné stravy, mozek přestane signalizovat stav nouze a hrozícího hladu. Při hubnutí je to jediná cesta jak se vyvarovat takzvanému „Jojo efektu“, kdy i přes hladovění následně váhu přibíráte.

Jak na to v praxi ? . . . .vhodné je dodržovat aspoň 5 porcí jídla denně v přibližně pravidelném časovém odstupu.

Kdy a kolik ? . . . . . . .jednotlivá jídla by měla mít následující podíl z celkového denního příjmu energie :

snídaně . . . . .20% – 30%
svačina č.1 . . . 5% – 15%
oběd . . . . . . .20% – 35%
svačina č.2 . . . 5% – 15%
večeře . . . . . .15% – 25%

zejména při hubnutí je vhodné přijmout v potravě z celkové denní energie zhruba 60% – 70% do oběda.

Jaká jsou rizika ? . . . . . . . . . . . . . .nepravidelnost znamená nedostatek živin, vlčí hlad, pokles glykemie, přibírání tělesné hmotnosti.

Jaké jsou možnosti ? . . . . . . . . . . . . .pravidelnost , energetický příjem a správný poměr živin v potravě lze stanovit ve vašem novém jídelníčku.

Jaké jsou příležitosti ? . . . . . . . . . . nastavení vašeho nového jídelníčku lze úspěšně vyřešit ve spolupráci s vaším výživovým poradcem.

Chcete dohodnout KONZULTACI?

——————————————————————————————————————-

Princip 6P

POHODA a životní styl – kde se bere a jak si jí udržet, co stres, jak dál?

STRES

Jak vzniká ? . . . . . . . stres je stav organismu, který je odezvou na mimořádnou zátěž, fyzickou či psychickou. Při stresu se uplatňují obranné mechanismy, které umožňují přežití organismu vystaveného nebezpečí.

Jaký může být ? . . . . Eustres je pozitivní přiměřená zátěž stimulující člověka k lepším výkonům .
Distres je nadměrná zátěž poškozující člověka, má zdravotní následky.

Kde vzniká ? . . . . . . mozek vyhodnocuje zátěž organismu, řídí chování vedoucí k jejímu překonání, zároveň vyvolává v těle fyziologické reakce aktivující rezervy organismu pro ÚTĚK nebo BOJ.

Jak probíhá ? . . . . . . řízení fyziologických reakcí při stresu probíhá prostřednictvím tkáňového nervstva a hormonů. Stresové hormony adrenalin a glukokotrikoidy ( kortizol a kortizon) zajišťují okamžitou dodávku krve do svalů a aktivaci rezerv glukózy jako paliva pro zvýšený výkon organismu. To vše probíhá mimo naši vůli , automaticky , s cílem připravit tělo na BOJ nabo ÚTĚK. To jsou totiž geneticky dané možnosti jak nechat reakci na stres přirozeně proběhnout , a tak to přirozeně dělali již naši dávní předci, a do dnes se tak chovají i zvířata.

Kde je problém ? . . .problém je v tom , že dnešní civilizovaný člověk ve stresové situaci většinou nemá možnost a prostor pro boj a nebo pro útěk , většinou mu to společenská pravidla nedovolují.

Jaké to má důsledky ? . . . . . . . . .hormonálním řízením nabuzené a připravené energetické zásoby není možné v danou chvíli spotřebovat a organismus je tímto přívalem zbytečně a nadměrně zatížen a hledá možnosti jak ho zpracovat nebo někam uložit.

Jaká jsou rizika ? . . . . . . . . . . kromě toho , že v době stresu opakovaně a zbytečně dochází k vysoké zátěži srdečněcévního systému pumpováním krve z orgánů do svalstva, tak stresový hormon kortizol podporuje ukládání tuku do břicha , kde se tvoří tzv. viscerální tuk nebezpečně obrůstající orgány. To s sebou nese rizika autoimunitních onemocnění , cukrovky ,aterosklerózy , infarktu .

Jak se bránit ? . . . . . . . . . . samotnému průběhu stresu se neubráníme a vědomě nejsme schopni ho řídit, můžeme se však bránit jeho vzniku , tedy předcházet mu , prevencí.

Jaká je prevence ? . . . . . . . . .předcházejte vlastnímu vzniku stresu, stresovým situacím, dejte se do „Pohody“.

POHODA

Odkud se bere ? . . . . . . . . . . . . . každý zdravý jedinec tento stav subjektivně vnitřně dobře cítí. Fyziologicky je to stav, kdy převládá v našich nervových tkáních činnost nervstva zvaného parasympatikus (účastní se dějů probíhajících v celkovém tělesném klidu) nad jeho protějškem zvaným sympatikus ( účastní se dějů vyžadujících okamžité reakce, tedy neklid ). Pohodu lze spojovat se stavem , kdy činnost obou nervových systémů je dlouhodobě v rovnováze , tedy v harmonii.

Jak si jí udržet ? . . .rovnováha obou nervových systémů a vaše pohoda jsou spojitými nádobami . Lidově řečeno , pohoda vám vydrží tak dlouho , dokud budete žít v harmonii se vším kolem vás.

Co je třeba si ohlídat ? . . . . . . . . . . . .hlídejte si průběžně následující faktory (stresory) startující stres, mezi které patří :
– psychické faktory : zodpovědnost (nezaplacené účty, nedostatek peněz), práce nebo škola (zkoušky, dopravní
špička, termíny úkolů), frustrace, nesplněná očekávání
– sociální faktory : osobní vztahy (konflikt, nevěra, zklamání, týrání), životní styl (přejídání, nezdravé složení
stravy, kouření, nadměrné pití alkoholu, nedostatek spánku)
– traumatické faktory : události (narození dítěte, úmrtí, setkání, sňatek, rozvod , stěhování, chronické
onemocnění, ztráta zaměstnání, ztráta životní role)

Jak se dostat o krok blíže k pohodě ? . . . . . . . . . Ideální je si stresory hlídat a stresovým situacím předcházet, což je možné, byť jen částečně. Protože existenci některých stresových faktorů nemůžeme předem ovlivnit, jsme tak do stresové situace prostě postaveni. Pokud cítíme tento stres dlouhodobě, je vhodné navštívit psychologa a zahájit psychoterapii. Minimálně nám to pomůže jasně definovat příčinu stresu, kterou většinou nejsme sami schopni objektivně popsat.

Co vaši pohodu vždycky podpoří ? . . . . . . . . . . . . ať už vnímáte subjektivně situaci jako stresovou nebo ne , vždy je na místě umět relaxovat. Jednak to znamená dostatek odpočinku od stresujících situací, dostatečný a kvalitní spánek. Dále to znamená aktivní odpočinek ve formě pohybu, sportu, umění, poezie, hudby, koníčku, jež vás baví, a který tak snižuje vaše vnitřní napětí.

Bez čeho to těžko půjde ? . . . . . . . . . . . . . . . . pokud chcete mít dlouhodobě pohodu, změňte k lepšímu váš životní styl. K tomu patří zdravá a vyvážená strava, omezení alkoholu a kouření, dostatek odpočinku, pohybu a času stráveného s fajn lidmi činností, která nás samotné i ostatní něčím opravdu obohacuje a nejsou to zrovna peníze …

Jak dál ? . . . . . . . . . . . . . . změna vašich stravovacích a pohybových návyků je začátkem možné změny celkové orientace vašeho dosavadního životního stylu, což v praxi znamená postupné přehodnocení priorit a hodnot , které má dnes každý z nás vnitřně nějak nastaveny. Zní to celkem jednoduše, ale úkol to pro každého úplně jednoduchý být nemusí.

Jaké jsou příležitosti ? . . . . . . . .významnou pomocí při určování cíle a hledání motivace k jeho dosažení vám může být dlouhodobější systematická spolupráce formou řízených rozhovorů – koučink. Jsem připraven vám tuto podporu a spolupráci poskytnout i s mojí potřebnou kvalifikací danou absolvovaným vzděláním ve formě studia oboru „Life style kouč“ u renomované vzdělávací instituce NutriAcademy, s.r.o.

Chcete dohodnout KONZULTACI?

——————————————————————————————————————-

Princip 6P

PODPORA očisty organismu – co to je, proč, jak na to?

Co je zde myšleno OČISTOU ? . . . . . . . . . jednak detoxikace a jednak snížení překyselení organismu.

DETOXIKACE organismu

Jaký je význam tohoto slova ?. . . . . . . je to odstraňování jedů nebo škodlivin obecně, tedy také z lidského organismu ve smyslu očisty od škodlivých látek získaných ze stravy a z prostředí, uložených ve střevech, buňkách a v mezibuněčném prostoru.

Odkud se jedy a škodliviny berou ? . . . . .potravinové alergeny, toxiny a chemické přísady, syntetické výrobky a těžké kovy ve vodě, vzduchu, v oděvech, inhalační alergeny, pyl ,prach, radiace RTG, zářivky, počítače, mikrovlnky, mobilní telefony, klimatické změny počasí, smog, kouř, exhalace, nadměrná pracovní zátěž a nedostatečná pracovní hygiena, hluk, málo spánku, nedostatek pohybu, psycho-sociální stres.
Jaká jsou rizika a příznaky ? . . . . . . . postupná ztráta energie, častější únava, náchylnost k nemocem, zácpa, nekvalita pleti

Jaké jsou možnosti ? . . . . . . . . . . . .v možnostech organismu není občasnými několikadenními očistnými akcemi zcela napravit stav organismu způsobený jeho zanášením škodlivinami po mnoho let života. Reálné je ale tento proces postupně zpomalit a do budoucna ho významně omezit a tím si otevřít možnost delšího a kvalitnějšího života.

Jaké jsou příležitosti ? . . . . . . . . . .podporou očisty mající každodenní efekt je úprava vašeho jídelníčku tak , aby v něm byl co nejmenší podíl potravin zatěžujících a toxikujících organismus a naopak zde přibyly potraviny schopné absorbovat toxiny a přirozenou cestou je z těla odvést. Vhodné je do očistného procesu zapojit probiotické kultury obsažené např. v jogurtech, nebo probiotika dostupná separátně v čisté podobě, která správně upraví a obnoví přirozenou mikroflóru tenkého střeva, dále je vhodné využít tak přirozené látky jako jsou pro organismus voda, vláknina nebo bylinky a koření. Mezi účinné nástroje detoxikace patří různé druhy ovoce a zeleniny (více informací v mém dokumentu zaměřeném na detoxikaci a překyselení).

Co použít v denní praxi ?
– v rámci podpory očisty organismu lze do jídelníčku PRAVIDELNĚ ZAŘADIT tento stručný seznam vhodných a u nás běžně
dostupných potravin: zázvor, česnek, koriandr, kurkuma, ostropestřec mariánský, aloe vera, jablko, kiwi, banán,
avokádo, řasy, mladý ječmen, červená řepa, špenát, brokolice, květák, zelí, kapusta, chřest, otruby, vojtěška.
– v rámci podpory očisty organismu je vhodné v jídelníčku VÝZNAMNĚ OMEZIT následující: alkohol, káva, slazené
nápoje, kouření, stolní cukr, sůl, bílá mouka, tučné maso, uzeniny.

Jak dál ? . . . . . . . . . podporou vaší snahy vám bude spolupráce s výživovým poradcem, nenechte se otrávit …

Chcete dohodnout KONZULTACI?

PŘEKYSELENÍ organismu

Kdy nastává ? . . . . . .odchýlením kyselosti organismu pH od normálu , jehož hodnoty jsou tyto :
pH krve 7,35 – 7,45 moč 4,5 – 8,0 sliny 6,5 – 7,2 žluč 8,8 žalud.šťávy 1,0 – 2,0 plod.voda 8,0 – 8,5

Jak se pozná ? . . . . vaši hodnotu pH si můžete naměřit  tzv. pH testerem (lakmusovým papírkem ), který můžete zakoupit v lékárně nebo prodejně zdravotních potřeb .

Jak vzniká ? . . . . . . ve stravě převažujícími kyselinotvornými potravinami , kvasnými procesy v důsledku množství potravin obsahujících cukr, nedostatkem tekutin brzdícím odvádění kyselých odpadů tkáňovým mokem z organismu, nedostatkem vitamínů a minerálů ve stravě, dlouhodobým užíváním některých druhů léčiv, dlouhodobě opakovaným stresem bez potřebného odpočinku a zotavení.

Jak v těle působí ? . . . . . . . . organismus potřebuje přirozeně udržovat stabilní pH krve a pokud nemá k dispozici dostatek zásadotvorných látek, začne je odčerpávat z vnitřních zásob, např. z kostí, zubů, kloubů, vnitřních orgánů vč. nervového systému.

Jaké jsou následky ? . . . . . . . .od chronické únavy, přes alergie, kožní nemoci, artrózu, osteoporózu, chronické bolesti hlavy, poruchy spánku, deprese, aterosklerózu, ICHS, křečové žíly, cukrovku, nadváhu, otoky, ledvinové a močové kameny, všechny zánětlivé procesy, až po rakovinu.

Lze tomu předejít ? . . . . . . . . kyseliny v organismu jsou přirozeným produktem látkové výměny ( např. kyselina močová, kyselina mléčná apod.) a k jejich neutralizaci jsou potřeba zásadotvorné látky dodávané tělu ve formě minerálů a stopových prvků v ovoci a zejména listové zelenině, tedy opět ve stravě. Odvádění organismem produkovaných kyselých odpadů je podpořeno rovněž příjmem tekutin.

Jaké potraviny omezovat ? . . . . . kyselinotvorné potraviny, jejich hlavní zástupci jsou : maso (denní konzumace) především vepřové, uzeniny, vejce, mléko a mléčné výrobky, čokoláda, zmrzlina , cukrovinky, bílé pečivo a výrobky z bílé mouky, marmelády, sušenky, loupaná rýže, ořechy, luštěniny, alkohol, nikotin, sycené nápoje, běžný ocet . . .

Jaké potraviny upřednostňovat ? . . . . . . . . zásadotvorné a neutrální potraviny, jejich hlavní zástupci : listová a kořenová zelenina, kysané zelí, červená řepa, mořské řasy, mladý ječmen, lněná semínka, dýně, mák, sezam, ovoce jen v přiměřeném množství, citrónová a zeleninová šťáva nekonzervovaná.

Co dál ? . . . . . . . . upřednostňujte v jídelníčku zásadotvorné a neutrální potraviny. Pokud jich máte dostatek, pak není problém v menší míře konzumovat i potraviny kyselinotvorné, jejichž podíl v jídelníčku by se měl být do 30%. Nemusí jít o drastické změny jídelníčku, spíše jde o záměnu některých potravin za jiné, prostě změna zvyku.

Jaká jsou rizika ? . . . trvalé překyselení vašeho organismu tiše a dlouhodobě pracuje na postupném zhoršení kondice a stavu vašeho těla, bez vaší vlastní aktivity to s přibývajícím časem nebude lepší, naopak.

Možnosti a přínosy ? . . . . . . . . medicína dokáže zajistit prodloužení věku, ale kvalita vašeho stáří je již dnes na vás, nenechte si jí zkazit překyselením organismu, které můžete sami již dnes ovlivnit změnou stravy, pitným režimem, aktivním pohybem, regenerací (více informací v mém dokumentu zaměřeném na detoxikaci a překyselení).

Jaké jsou příležitosti ? . . . . . .podporou ve vaší snaze vám bude spolupráce s výživovým poradcem, nebuďte kyselí . . .

Chcete dohodnout KONZULTACI?

——————————————————————————————————————-

KONDICE VAŠEHO TĚLA OČIMA ČÍSEL A MĚŘENÍ

Které ukazatele mapují aktuální kondici vašeho těla a jak je můžete zjistit?

Kondici a složení vašeho těla je možné zjistit měřením na bioimpedančním přístroji Jawon IOI 353.
Jde o neinvazivní způsob měření sledující všechny potřebné parametry složení těla.
Měření je bezbolestné, provádí se naboso ve stoje na přístroji a trvá zhruba 30 vteřin.
Přístroj měří složení a objem různých druhů tkání ve vašem těle, jejichž hodnoty ukazují na vaši kondici.
Nejen o měření se můžete dočíst více v článku Co vás čeká v poradně.*************

Přehled některých důležitých ukazatelů mapujících složení a kondici vašeho těla

Obvod pasu (cm) . . . . . . . . . . . je to 1 z 5 ukazatelů tzv. Metabolického syndromu, limity: muž = pod 102 cm, žena = pod 88 cm
Hmotnost svalové tkáně SLM (kg) . . . limitní hodnoty odpovídají pohlaví, výšce a věku, jsou informačním výstupem z měření na přístroji
Hmotnost tukové tkáně MBF (kg) . . . limitní hodnoty odpovídají pohlaví, výšce a věku, jsou informačním výstupem z měření na přístroji
Hmotnost minerálů (kg) . . . . . . . limitní hodnoty odpovídají pohlaví, výšce a věku, jsou informačním výstupem z měření na přístroji
Plocha břišního tuku VFA (cm2). . . . limitní hodnoty odpovídají pohlaví, výšce a věku, jsou informačním výstupem z měření na přístroji

Z naměřených hodnot jsou dále odvozeny následující vypočtené hodnoty :

Poměr obvodu pasu a boků WHR . . . . udává, jak moc ukládáte tuk do břicha, limity: muž = max.0,95 žena = max.0,85 sdělí přístroj
Index tělesné hmotnosti BMI . . . . . poměr výšky a váhy, nezohledňuje zda tvoří váhu více tuky či svaly, nelze použít např. u sportovců
Procento tělesného tuku PBF . . . . . říká kolik % z celkové hmotnosti tvoří tuk, limity pro standard : muž = 10-20%, žena = 20-30%
Stupeň útrobního tuku . . . . . . . . z naměřené hodnoty VFA nastavuje stupnici, kde limitní jsou hodnoty v rozmezí 9 – 10
Bazální metabolismus BMR (kJ/den) . . příjem energie nutný pro zajištění fyziologických funkcí těla v jeho klidovém stavu, sdělí přístroj

Ne vše se řídí čísly z měření, stejně důležité je v jaké kondici se vy sami cítíte . . , pokud jsou ale hodnoty přes limit, většinou se i vy cítíte hůře . . .

Chcete dohodnout KONZULTACI?

——————————————————————————————————————-

METABOLICKÝ SYNDROM

Jde o níže uvedený souhrn rizikových faktorů definovaných Světovou zdravotní organizací (WHO) .

hladina glykemie : ……………………………nad 6 mmol/l ,
HDL („Horní cholesterol“) : ………………….muži pod 1,0 mmol/l ženy pod 1,25 mmol/l
obvod pasu : ………………………………….muži 102 cm , ženy 88 cm
TG triglyceridy („Množství tuku v krvi“):….. 1,7 mmol/l krve a více
TK tlak krve : …………………………………130 a více / 85 a více (mm Hg)

Metabolický syndrom je diagnostikován lékařem v případě, že 3 z 5 faktorů nesplňují uvedené limity.

DOPORUČUJI PRAVIDELNÉ MĚŘENÍ A NÁVŠTĚVU U VAŠEHO LÉKAŘE……!!!

Je-li tomu tak, pak jde o STAV AKUTNÍHO RIZIKA vzniku závažných civilizačních chorob jako jsou :

ateroskleróza ( kornatění tepen )
diabetes mellitus 2.typu ( cukrovka )
infarkt myokardu
mozková mrtvice a další

Jaká je prevence a pomoc? ZMĚŇTE VÁŠ ŽIVOTNÍ STYL A STRAVU . . . Mohu vám poradit jak na to . . .

Chcete dohodnout KONZULTACI?

——————————————————————————————————————-

VÝŽIVOVÝ PLÁN

Výživový plán je obvyklou součástí spolupráce klienta s výživovým poradce a má 2 hlavní části :

1) Analýza stávajícího stavu . . . Vychází z informací uvedených klientem o níže popsaných a dalších faktorech, specifikuje dosavadní plusy a mínusy, rizika a možnosti řešení.
2) Nový Výživový plán . . . . . . upravuje níže popsané faktory na vhodnou úroveň, nastavuje pro klienta komplexní systém vedoucí k jeho zvolenému cíli.

Neřeší jen stravu jako v případě jídelníčku, ale jeho smyslem je využít k dosažení vašeho cíle následující komplex faktorů :

Strava . . . . . . . její energetická hodnota, vhodný obsah živin a pravidelnost
Příjem tekutin . . . jejich množství, druh a pravidelnost
Konzumace alkoholu . . druh, množství, četnost, energetická hodnota
Pohybová aktivita . . .druh pohybu nebo sportu, intenzita, četnost, energetická hodnota
Psychická situace . . .úroveň, četnost, příčiny stresu, spánek a relax

Pro klienta je Výživový plán připraven jako dokument v papírové či elektronické podobě včetně jídelníčku a praktických rad.

Dokument sám o sobě nestačí, v život ho uvede sám klient a jeho další konzultace s výživovým poradcem.

Chcete dohodnout KONZULTACI?

——————————————————————————————————————-

ALTERNATIVNÍ STYL ŽIVOTA A STRAVY

K alternativnímu stylu života a stravy mohou přivést člověka různé příčiny. Tento článek se soustřeďuje především na praktickou a zdravotní stránku věci.
Zda jste dle odborné klasifikace vegani, ovovegetariáni, laktovegetariáni, laktoovovegetariáni, pescetariáni, pollotariáni, pescepollotariáni, to můžete zjistit na konci tohoto článku.

Alternativní způsob života a stravy je jistě šetrnější k naší planetě, stejně důležité je, aby byl šetrný ke zdraví toho, kde jej dlouhodobě aplikuje.
Čím více používaná alternativa stravy zužuje jejímu uživateli sortiment potravin v jídelníčku, tím jsou zdravotní rizika její aplikace vyšší, ale i přesto to jde . . .

Jaká jsou RIZIKA, ZÁSADY jak žít alternativně s minimálním rizikem ?

Následující informace jsou velmi aktuální především pro ty, kteří nejedí žádné maso a jen některé či žádné živočišné produkty.

1. Nejíte-li žádné maso, lze použít tzv. alternativní masa jako je Robi, Tempeh, Tofu, Seitan, Klaso apod. Jejich podstatou jsou obiloviny či luštěniny.
2. Zajistěte si v jídelníčku kompletnost esenciálních aminokyselin, možností jsou pokrmy obsahující současně obilovinu a luštěninu, např. rýži a čočku.
3. Dodržujte denní příjem 200g ovoce,500g zeleniny a týdenní příjem 450g mrkve, 900g listové zeleniny nebo brokolice
4. Je nutné si hlídat dostatečný příjem minerálů Ca, Fe, Mg, Se, vitamínu D a B12.
5. Při deficitu B12 jsou rizikem poruchy centrálního nervového systému, špatné zpracování živin ze stravy a nedostatek energie, špatná krvetvorba.
6. Při deficitu železa (Fe) nastává chudokrevnost (anémie) , únava, mdloby, horší přenos kyslíku v těle.
7. Důležitými alternativními zdroji jódu jsou mořská sůl, tablety s přírodním jódem, mořské řasy, doplňky stravy
8. Je důležité zajistit příjem selenu (Se) ve výši 100 mg denně, resp. 700 mg/týden, tj. cca 10 paraořechů/týden.
9. Není důležité jen rozhodnutí „Co nejíst“, ale ještě důležitější je znalost toho „Co jíst“, abyste si váš alternativní styl ve zdraví dlouhodobě udrželi.
10.Alternativní strava a životní styl s sebou nese i touhu dát lepší život a svobodu zvířatům. Dejte jí i vašim dětem, jejich výživa je jiná než u dospělých.

Výše uvedené informace jsou pouze těmi základními zásadami, a jako nutné minimum je potřeba je při alternativní stravě respektovat.

Styly alternativní stravy – CO KDO JÍ NEBO NEJÍ ?

Vegani : červené maso/ne, drůběž/ne, ryby/ne, vejce/ne, mléčné výrobky/ne, včelí med/ne
Ovovegetariáni : červené maso/ne, drůběž/ne, ryby/ne, vejce/ano, mléčné výrobky/ne, včelí med/ano
Laktovegetariáni : červené maso/ne, drůběž/ne, ryby/ne, vejce/ne, mléčné výrobky/ano, včelí med/ano
Laktoovovegetariáni : červené maso/ne, drůběž/ne, ryby/ne, vejce/ano, mléčné výrobky/ano, včelí med/ano
Pescetariáni : červené maso/ne, drůběž/ne, ryby/ano,vejce/ano, mléčné výrobky/ano, včelí med/ano
Pollotariáni : červené maso/ne, drůběž/ano,ryby/ne, vejce/ano, mléčné výrobky/ano, včelí med/ano
Pescepollotariáni : červené maso/ne, drůběž/ano,ryby/ano,vejce/ano, mléčné výrobky/ano, včelí med/ano

Chcete dohodnout KONZULTACI?

——————————————————————————————————————