Slovník

KONTAKT: +420 720 574 836

Tento slovník obsahuje vysvětlující komentář k často používaným pojmům v oblasti zdraví, výživy, jídla, pohybu, sportu a životného stylu. Protože sám tento obor se stále vyvíjí, taktéž i tento slovník je průběžně doplňován a rozšiřován o další výrazy.

Hledané výrazy zadávejte s háčkami a čárkami.

PísmenoSlovo/slovné spojenieCharakteristika/Popis
AAerobní práhJe to bod na laktátové křivce, kdy se obsah laktátu dostává na hodnotu 2,0 mmol/l. Při této hodnotě je tělo schopno dlouhodobě získávat energii především z tukových zásob.
AAnaerobní práhJe to bod na laktátové křivce, kdy obsah laktátu dosahuje hodnoty 4,0 mmol/l. Nad tuto hodnotu není tělo schopno spalovat tuky a recyklovat laktát v játrech zpět na glukozu, přímo spaluje glukózu = krizový režim.
AAflatoxinyAflatoxiny jsou toxické látky mykotoxiny produkované různými druhy plísní. Potenciálně se vyskytují u importovaných ořechů , občas u luštěnin. Příznivými podmínkami pro tyto plísně jsou teplo a vlhkost, což jsou také rizika spojená se skladováním a dopravou těchto potravin ze vzdálených zemí. Běžně se aflatoxiny vyskytují i v mléce zvířat, avšak obvykle na velmi podlimitní úrovni, která není člověku nebezpečná.
AAlergie na bílkovinu kravského mléka ABKMJde o nepřiměřenou reakci imunitního systému na bílkovinu kravského mléka , zkratka poruchy je ABKM. Nelze konzumovat ani mléko od jiných zvířat ( koza , ovce . .)
AAnemieAnemie ( chudokrevnost ) souvisí s nedostatkem železa (Fe) v organismu. Jde o nemoc červených krvinek, kdy se v těle snižuje hladina hemoglobínu, který na sebe váže kyslík, snižuje se počet červených krvinek. Dostavují se symptomy jako únava, mdloby, bledost, spavost, výrazné snížení výkonnosti, v organismu nastává horší přenos kyslíku.
AAnorexie mentálníAnorexie je duševní nemoc spočívající v odmítání potravy a zkreslené představě o svém těle . Patří k poruchám příjmu stravy spolu s bulimií. Pro anorexii je charakteristické snižování hmotnosti úmyslně vyvolané daným jedincem, které vyvolává jednak snižováním příjmu tekutin a potravy, dále zvyšováním energetického výdeje (cvičení), z dalších prostředků jimi využívanými je vyprovokované zvracení, průjmy či užívání anorektik a diuretik.
AAnorektikumAnorektikum je přípravek, který tlumí nadměrnou chuť k jídlu. Potlačování pocitu hladu je usnadněním pro dodržování dietních omezení, což vede k poklesu tělesné hmotnosti. Na rozdíl od volně prodejných doplňků a léčivých přípravků se jedná o skutečné léky, které mají i své vedlejší účinky. Bohužel jejich neodborné užívání může vést i ke smrti. Je nutno je užívat pouze na lékařský předpis. Lékaři je krátkodobě aplikují při léčbě obezity. Riziková je aplikace anorektik volně dostupných přes internet.
BBílkovinyBílkoviny jsou základem všech živých organismů , mají v těle funkce stavební , transportní , stimulační, obranné a regulační. Jsou tvořeny aminokyselinami. Typickými potravinovými zdroji bílkovin jsou například : maso savců, ryby, luštěniny, vaječný bílek , mléčné výrobky.
BBulimie Bulimie (bulimia nervosa) je jedna z poruch příjmu potravy, stejně jako anorexie. Spočívá v záchvatovitém přejídání a snaze tomuto čelit úmyslným vyvrhováním potravy, ale také vyvoláváním průjmu, užíváním anorektik či jiných látek k hubnutí se snahou, aby postižený netloustl. Projevuje se zejména u dívek (žen) ve věku 13–18 let, není však výjimkou ani ve vyšším věku a u mužů. Bulimie se léčí pomocí psychoterapie.
CCelozrnné potravinyCelozrnné výrobky obsahují min. 80% celozrnné mouky, popř. jsou doplněny otrubami a šrotem.
CCoriho cyklusCoriho cyklus je propojením procesů anaerobní glykolýzy (rozkladu glukózy ve svalech při nedostatku O2 za vzniku laktátu, jeho přesun v krvi do jater) a neogeneze glukózy v játrech (její transport zpět do svalů). Tento proces je zásadní pro výkonnostní sport, kdy schopnost organismu opětovně přeměňovat laktát zpět na glukózu rozhoduje o trénovanosti a úspěšném výkonu sportovce, a to především u aerobních a vytrvalostních disciplín. O trénovanosti sportovce a s tím souvisejícím aerobním a anaerobním prahu a jejich tepové frekvenci vypovídá více odborně standardizovaná forma údajů pod názvem "Laktátová křivka".
CCukrCukr patří do skupiny makroživin nazývané sacharidy. Nám všem dobře známý stolní bílý rafinovaný cukr patří do skupiny "Jednoduchých cukrů" , je to disacharid tvořený glukózou a fruktózou a jeho odborný název je sacharóza. Při srovnávání sladivosti s jinými potravinami je jeho sladivost braná jako referenční hodnota 100%. Doporučené množství denní konzumace "Jednoduchých cukrů" se pohybuje na hranici 10% z celkového denního příjmu sacharidů. Dlouhodobější konzumace ve vyšším množství způsobuje přemnožení kvasinek v tenkém střevě, což se projevuje plísněmi , mykózami. Vyšší příjem jednoduchých cukrů zvyšuje riziko mnoha civilizačních chorob jako je obezita , cukrovka, apod.
CCukrovkaCukrovka - více informací naleznete pod pojmem Diabetes mellitus
DDenzita Denzita potravy je údaj vyjadřující poměr energie přijaté z konkrétní potraviny k objemu, resp. ke hmotnosti konzumované potraviny.
DDiabetes mellitusDiabetes mellitus ( cukrovka ) má různé příčiny a formy , z nichž nejznámnější jsou : Diabetes mellitus 1.typu ( autoimunitní choroba diagnostikovaná v dětství kdy organismus není sám schopen produkovat hormon Inzulin ), Diabetes mellitus 2.typu ( tato forma je diagnostikována u cca 92% diabetiků, jde o civilizační chorobu způsobenou inzulinovou rezistencí receptorů buněk ) , Diabetes gestační ( je diagnostikován ve 24. - 28. týdnu těhotenství cca u 5% matek , obvykle po porodu odezní ).
DDiabetická retinopatieJde o jeden z původních jevů cukrovky ( Diabetes mellistus 2.typu ) . Je to onemocnění oční sítnice, k němuž dochází při postižení cév, které ji vyživují.
DDiabetická neuropatieJde o jeden z původních jevů cukrovky ( Diabetes mellistus 2.typu ) . Jedná se o poškození funkce a struktury nervu vlivem dlouhodobě zvýšeného krevního cukru (glukózy), mohou být postiženy nervy motorické, senzitivní nebo vegetativní ( citlivost dolních končetin , mravenčení, brnění, snížené vnímání tepla, chladu, bolesti, svalová slabost , poruchy trávívího systému, inkontinence a erekce apod. ).
DDiabetická nefropatieJde o jeden z původních jevů cukrovky ( Diabetes mellistus 2.typu ) . Stav, kdy během dlouhodobě zvýšeného krevního cukru dochází ke snížené funkci až selhání ledvin.
DDiabetická nohaJde o jeden z původních jevů cukrovky ( Diabetes mellistus 2.typu ) . Stav, při kterém jsou postiženy cévy a nervy dolních končetin. ( Chlad a bolest v lýtkách , vznik vředu na plosce nohy, gangréna čili odumření živé tkáně prstů u nohy , amputace nohy ) .
DDiuretikumDiuretikum je léčivo nebo rostlinná droga navozující zvýšenou diurézu (vylučování) vody a elektrolytů v moči.
EEnzymyEnzymy jsou bílkoviny působící jako katalyzátory (urychlovače/zbržďovače) chemických reakcí v těle ( např. proces trávení potravy ), do kterých vstupují a vychází z nich nezměněny.
EEsenciální aminokyselinyEsenciální aminokyseliny(EAK) jsou základní stavební složkou bílkovin (proteinů).Tělo není schopno samo si je vyrobit (syntetizovat), proto je nutno zajistit je příjmem z potravy. EAK jsou : Fenylalanin, Isoleucin, Leucin, Lysin, Methionin, Threonin, Tryptofan, Valin. Pro lidský organismus a jeho zdravý vývoj je životně důležité, aby přijímané bílkoviny obsahovaly v konzumované potravině vždy komplexní a vyrovnané zastoupení všech těchto AMK.
FFlavonoidyFlavonoidy jsou metabolity vznikající v organismu jako produkty látkové přeměny (metabolismu). Jsou to látky většinou kladně působící na organismus, též známé pod názvem bioflavonoidy mající především antioxydační účinky. Často se o nich hovoří v souvislosti s červeným vínem, kde jsou rovněž významně obsaženy, a to v jádrech hroznů. Mají příznivý vliv na kardiovalskulární systém, regenerují a zpevňují cévní stěny.
FFytosterolyFytosteroly jsou svojí funkcí a strukturou rotlinnou obdobou cholesterolu. Kompenzují negativní účinky cholesterolu. Patří mezi ně látky : beta-sitosterol, kampesterol, stigmasterol. Výskytují se např. v následujících potravinách : rýž.otruby, sezamové semeno, pohanka, ořechy, mandle , sója.
GGlykemický indexGlykemický index (GI) je vyjádřen číslem. Glykemický index zjednodušeně vyjadřuje rychlost za jakou se sacharidy obsažené v přijímané potravě přemění v trávícím traktu na glukózu a ta se dostane do krevního oběhu. Vyjádření Glykemického indexu je relativní, protože index hodnoty 100 má právě glukóza. Čím rychleji dokáže potravina zvýšit hladinu glukózy v krvi, tím má potravina vyšší glykemický index. Nejvyšších hodnot dosahují jednoduché sacharidy, nejnižších komplexní sacharidy. Glykemický index v potravině je ovlivněn mnoha faktory, jako je třeba množství vlákniny, obsah tuků, kyselin, sacharózy nebo technické zpracování. Jsou rovněž potraviny s GI vyšším než 100 , např. alkohol.
GGlukózaPatří do skupiny makroživin nazývajících se sacharidy a svojí strukturou jde o tzv. monosacharid ( laicky tzv. "Rychlý cukr" ). Je základním zdrojem příjmu energie a pro lidský mozek zdrojem nenahraditelným, a to v objemu min. denní spotřeby 140g/den.
GGlykogenGlykogen je polysacharid živočišného původu, který je hlavním zásobním zdrojem energie živočišných buněk. Průměrný člověk má v zásobě cca 250-400 g glykogenu, z toho 2/3 ve svalech a 1/3 v játrech.
HHomeostázeHomeostáze je u živých organismů schopnost udržovat stabilní vnitřní prostředí, které je nezbytnou podmínkou jejich fungování a existence, i když se vnější podmínky mění. Příkladem organické homeostáze je udržování acidobazické (kyselost/zásaditost) rovnováhy tělesných tekutin, tělesné teploty, objemu O2 a CO2, množství krve, hladiny cukru v krvi, množszví tělesných tekutin.
HHormonyHormony jsou chemické látky přenášené krví a váží se na receptory buněk. Hormony jsou nosiči vzkazů a informací. Hormon začne působit na buňku když ho pozná její receptor a spouští pak v organismu následnou řadu reakcí. Na rozdíl od enzymů působí hormony pouze na živé buňky.
CHCholesterolCholesterol je látka pomáhající zpracovávat v těle tuky, dále je potřebný pro tvorbu bunečných membrán, hormonů a vitamínu D. Jeho příliš vysoká koncentrace v organismu však s sebou nese zdravotní rizika, zejména pro kardiovaskulární systém. Lidský organismus si cholesterol endogenním způsobem produkuje sám v množství cca 500-1000 mg/den. Jeho běžná spotřeba je v rozsahu cca 500 - 600 mg/den. Doporučený denní příjem cholesterolu prostřednictvím potravy je max. 300 mg, což odpovídá např. porci 1 - 2 vajec. Naprosto nejvyšší obsah cholesterolu mají konzumované vnitřnosti zvířat. Cholesterol je mateřskou buňkou všech steroidů v těle a výchozí buňkou pro syntézu žlučových kyselin a steroidních hormonů (pohlavní hormony, glukokortikoidy a mineralokortikoidy) .
CHChudokrevnostChudokrevnost (anemie) souvisí s nedostatkem železa (Fe) v organismu. Jde o nemoc červených krvinek, kdy se v těle snižuje hladina hemoglobínu, který na sebe váže kyslík, snižuje se počet červených krvinek (erytrocytů). Dostavují se symptomy jako únava, mdloby, bledost, spavost, výrazné snížení výkonnosti, v organismu nastává horší přenos kyslíku.
IInzulinInzulin je hormon produkovaný vnitřní sekrecí slinivky břišní buňkami v oblasti Langerhansových ostrůvků. Zajišťuje vstřebávání glukózy z krve do buňek tkání. Nedostatečná tvorba inzulinu je příčinou cukrovky (diabetes mellitus) 1.typu a snížená citlivost buněčných receptorů na přítomnost inzulinu ( inzulinová rezistence ) má za následek propuknutí cukrovky (diabetes mellitus) 2.typu.
IIschemická choroba srdečníIschemická choroba srdeční (ICHS) je skupina chorobných stavů, pro které je společná tzv. ischemie, což je nepoměr mezi potřebou a dodávkou kyslíku. U většiny nemocných je příčinou ateroskleróza (kornatění tepen) , kdy dochází postupně k zúžení tepny vytvořením tzv. aterosklerotického plátu ve stěně tepny a k nižší schopnosti dodávat potřebné množství kyslíku.
IInfarkt myokarduK infarktu myokardu dochází odumřením části srdečního svalu v důsledku ucpání některé z větví věnčité tepny krevní sraženinou (trombus).
JJojo efektJojo efekt je opětovné zvýšení tělesné hmotnosti po její předchozí cílené redukci. Opětovné přibrání je zpravidla větší, než byla původní redukce. Tělo člověka je zvyklé dělat si zásoby tzv. na horší časy. Pokud tedy člověk drží dietu, tzn. omezuje příjem potravin, potažmo energie, jeho tělo považuje takové období za „období chudoby“, srovnatelné kupř. se zimním obdobím v historii. Začne-li se člověk bezprostředně po úspěšné redukci hmotnosti stravovat tak, jak se stravoval, než nastoupil dietu, jeho tělo si neprodleně začne tvořit zásoby na příští „období chudoby“. Zásadní je zavést ve stravování pravidelnost předcházející pocitu hladu a přiměřený zdravý pohyb, který umožní vyšší energetický příjem, který bude též následně spotřebován a nikoliv uložen do tukových zásob.
JJídelníčkyJídelníčky lze dle svého určení zhruba rozdělit na : redukční (cílem je postupná redukce tělesné hmotnosti), sportovní (cílem je hodnotná strava přispívající k regeneraci a dobré výkonnosti sportovce), speciální (cílem je zajistit potřebný příjem energie a živin při současném zohlednění zdravotního stavu jako jsou alergie , intolerance, nemoci typu cukrovky, těhotenství, kojení, výživa dětí a seniorů apod.), racionální ( při zachování aktuální tělesné hmotnosti je cílem pestrost, kvalita , nezávadnost, vysoká výživová hodnota a dlouhodobá zdravotní prospěšnost konzumované stravy).
KKávaKáva obsahuje kofein, což je purinový alkaloid stimulující činnost centrálního nervového systému, odvodňování, krátkodobě zvyšuje srdeční činnost a krevní tlak , podporuje vylučování žaludeční šťávy a žluči. Káva obsahuje též kafestol, který je jedním z terpenů obsažených v lipidové složce kávy a způsobuje zvýšení cholesterolu. Je obsažen rovněž v bezkofeinové kávě.
KKouřeníCigaretový kouř obsahuje kadmium porušující metabolismus vápníku, což vede k hyperkalciurii (zvýšené vylučování vápníku močí), následek toho je urolitiáza, tj. tvorba ledvinových kamenů , ledvinové koliky apod.
KKrevní tlakKrevní tlak je tlak sloupce krve na vnitřní stěnu cévy a jeho normální hodnoty jsou 120/80 mm Hg. Vyšší hodnota je tzv. Tlak systolický (při stažení srdečního svalu), nižší hodnota je tlak diastolický (při plnění srdečního svalu krví).
LLaktózaPatří do skupiny makroživin nazývajících se sacharidy a svojí strukturou jde o tzv. disacharid ( laicky tzv. "Rychlý cukr" ) tvořený monosacharidy galaktózou a glukózou. Laktóza je obsažena v mléce savců a v mléčných výrobcích, při jejichž konzumaci laktózu příliš nevnímáme jako "Cukr" , protože její sladivost je jen 30% v porovnání se sacharózou ( stolní cukr ).
LLaktózová intoleranceLaktózová intolerance je neschopnost organismu strávit laktózu díky nedostatku trávícího enzymu laktázy, který laktózu ve střevě rozkládá na galaktózu a glukózu.
LLaktátLaktát je sůl kyseliny mléčné vznikající při anaerobním metabolismu glukozy a glykogenu během svalové práce. Proces vzniku a následného zpracování laktátu v lidském organismu je odborně popsán jako Coriho cyklus.
LLaktátová křivkaLaktátová křivka vyjadřuje závislost množství laktátu (mmol/l krve) na výši tepové frekvence TF. Aerobní a anaerobní práh ji dělí na části : aerobní , přechodovou , anaerobní. Laktátová křivka (LA) vyjadřuje schopnost svalů zpracovávat tuk jako přednostní palivo, recyklovat laktát a tím šetřit sacharidy jako kritický zdroj energie. LA je základem pro stanovení zátěžových zón při tréninku.
LLaktaceLaktace je termín pro proces tvorby a vylučování mléka tělem matky po porodu. V případě ženy-matky kojení 600 - 1200 ml mléka vyžaduje z energetického hlediska spotřebu 1670 - 3340 kJ , proto lze u matky v době kojení sledovat úbytek váhy z těhotenství. Během laktace by měla matka zvýšit příjem tekutin na 2,5-3,0 litru/den.
MMakroživinyJako makroživiny jsou označovány následující základní živiny přijímané potravou : sacharidy, bílkoviny, tuky. V jídelníčku by měly být zastoupeny v určitém množství a to z ohledem na to, zda jde o jídelníček např. redukční , sportovní , racionální apod. V každém jídelníčku je individuálně jiný tzv. "Trojpoměr" těchto živin.
MMetabolický syndromMetabolický syndrom je diagnostikován v případě, že 3 z následujících 5 parametrů vykazují následující hodnoty : 1) hladina glykemie nad 6,0 mmol/l krve, 2) krevní tlak nad 130 a více / 85 a více mm Hg, 3) Hladina HDL muži pod 1,0 mmol/l ženy pod 1,25 mmol/l , 4) obvod pasu při abdominální obezitě - muži nad 102 cm , ženy nad 88 cm, 5) hladina tuku ( triglyceridu ) v krvi nad 1,7 mmol/l.
NNefropatieNefropatie je chronické onemocnění ledvin vyvolané dlouhodobě zvýšenou hladinou glykemie při cukrovce.
NNutrientNutrient = živina.
NNutrirestartNutrirestart je komplexní program pro očistu těla a duše.
OObezitaObezita a stupnice hodnot dle obsahu % tělesného tuku v poměru k celkové tělesné hmotnosti člověka. Muži : normální 10-20% , štíhlý pod 10% , silný 20-25% , obézní nad 25%. Ženy : normální 20-30% , štíhlá pod 20% , silná 30-35% , obézní nad 35% .
OOsteoporózaOsteoporóza je odborně definována jako : "Systémové onemocnění skeletu charakterizované stupněm úbytku kostní hmoty a poruchami mikroarchitektury kostní tkáně a v důsledku toho zvýšenou náchylností kostí ke zlomenimám." Nejlepší ochrannou proti osteoporóze je prevence zahájená již v dětství , a to pravidleným pohybem , dostatečným přísunem minerálů ( především Ca, P, K ) a vitamínů ( D,K ). Vstřebatelnost vápníku (Ca) věkem klesá - děti až 75% , dospělí 20-40%, senioři 15%. Vysoká rizika vzniku jsou u žen po menopauze a seniorů.
OOvoceOvoce - doporučený denní příjem 200 g , při redukci max. 100 - 150 g / den.
PpHpH ( angl. potential of hydrogen - vodíkový exponent ) je číselný údaj , který vyjadřuje zda měřené prostředí reaguje kysele či zásaditě (alkalicky). Neutrální voda má při standardních podmínkách hodnotu pH = 7. U kyselin je pH menší než sedm – čím menší číslo, tím „silnější“ kyselina. Naopak zásady mají pH > 7, čím větší číslo, tím „silnější“ zásada. Ve vnitřním prostředí lidského organismu jsou běžné hodnoty pH následující : krev 7,35 - 7,45 moč 4,5 - 8,0 sliny 6,5 - 7,2 žluč 8,8 žaludeční šťávy 1,0 - 2,0 plod.voda 8,0 - 8,5 . Doma si můžete hodnotu Vámi zvolené tekutiny změřit pH testerem (lakmusový papírek), který obyvkle dostanete např. v lékárně.
PPUFA PUFA ( Poly Unsaturated Fatty Acid ) jsou polynenasycené mastné kyseliny s více než 1 dvojnou vazbou atomů v molekule. Jsou to esenciální kyseliny, které tělo neumí samo vyrobit, takže je odkázáno na příjem z potravy. PUFA se dělí na 2 skupiny mastných kyselina a to : Omega 3 (též n-3) a Omega 6 (též n-6). Zdrojů Omega 3 není mnoho a patří mezi ně : vlašské ořechy , lněný olej a semínko, ryby, rybí tuk, plody moře. Nedostatek Omega 3 může vést k poruchám centrálního nervového systému, narušení oční sítnice, snížené schopnosti učení, v těhotenství k nezdravému vývoji očí a mozku plodu. Dostatek Omega 3 snižuje celkovoho hladinu cholesterolu a LDL, působí protizánětlivě.
QQuinoaQuinoa ( Merlík čilský ) je tzv. pseudocereálie, se kterou lze nakládat jako s obilovinou ( cereálií ) a přitom neobsahuje lepek.
RRobi masoRobi maso je alternativou k běžnému masu (základní suroviny jsou pšeničné a rýžové bílkoviny, pšeničné klíčky a červená řepa) , neobsahuje žádné živočišné bílkoviny. Mezi další alternativní masa patří např. Tempeh (soja), Tofu (soja), Seitan (pšenice), Klaso (pšenice , soja). Tyto varianty jsou vhodné pro alternativní životní styl jako je vegetariánství či veganství, ale nejen pro něj.
RRybyRyby jsou nepostradatelným zdrojem esenciálních Omega 3 mastných kyselin patřících do skupiny PUFA. Ryby dle obsahu tuku rozlišujeme do 3 skupin : 1) libové - treska, štika, candát, okoun (tuk do 2%) 2) středně tučné - kapr, pstruh, losos (tuk 2-10%) 3) tučné ryby - sleď, makrela (tuk nad 10%) , úhoř ( až 40% tuku). Rybí tuk svým složením a účinky na lidské zdraví lze zařadit mezi tuky prospěšné, svými parametry se blížící spíše tukům rostlinným.
SSacharidySacharidy jsou základní makroživinou a hlavním zdrojem energie, který tvoří cca 45% - 60% z celkového denního příjmu energie. Z pohledu jejich struktury a počtu cukerných jednotek v molekule rozličujeme : polysacharidy ( nazývané též komplexní , nebo laicky jako "Pomalé , resp.dlouhé cukry" ) , oligo- /di- / mono- / sacharidy ( nazývané též laicky jako "Rychlé cukry" ). Mezi typické potraviny obsahující převážně "Rychlé cukry" patří např. stolní cukr, cukrovinky, čokoláda, oplatky, sušenky, ovoce, alkohol, limonády, džusy, kompoty, marmelády, med a další. Mezi potraviny převážně obsahující "Pomalé cukry" patří například těstoviny, luštěniny, rýže a ostatní obiloviny, pseudocereálie, ovesné a jiné vločky apod. "Rychlé cukry" nám rychle dodají energii např. při sportu, ale poměrně rychle se potom znovu dostaví hlad. V případě "Pomalých cukrů" je tomu naopak. Konkrétní potravina je z tohoto pohledu charakterizována odborně uznávaným parametrem s názvem "Glikemický index".
SSteroidSteroid je
SSůlSůl ( NaCl) - doporučený denní příjem je max. 6 g , tj. 1 čajová lžička , a to vč. soli obsažené v potravinách , preferována je sůl s jódem, denní příjem sodíku (Na) cca 3g/den.
TTetradotoxinTetradotoxin je smrtící jedovatá látka obsažená v mase ryby Fugu. Správnou přípravou a zpracováním ryby lze však toto riziko naprosto eliminovat, ryba je běžně podávána k jídlu.
TTrichinella spiralisTrichinella spiralis ( Svalovec stočený ) je parazit. Riziko výskytu je především u prasete divokého. Způsobuje Trichinozu s těmito příznaky : horečka, únava, otoky, bolesti ve svalech a jejich nefunkčnost, pálení očí, může vést dokonce až k úmrtí.
TTepová frekvence Tepová frekvence (TF). Můžete si spočítat Vaši maximální tepovou frekvenci takto : TF max. = ( 220 - věk ). Pro spalování tuků je při pohybu vhodné udržovat TF na úrovni (60-70%) TF max.
UUHTUHT ( Ultra-high temperature processing ) je způsob úpravy mléka, kdy se na několik málo sekund mléko zahřeje na teplotu 135oC až 145oC, čímž se získá tzv. "Trvanlivé mléko". Pasterizace ( 71 - 74 oC po dobu 20 - 30 s ) je technologie, jejímž použitím je mléko ošetřeno tak, že se nazývá "Čerstvé mléko".
UÚtrobní tukÚtrobní neboli viscerální tuk obrůstá vnitřní orgány, vylučuje biologicky aktivní látky působící na snížení citlivosti inzulinových receptorů, zvýšení tuku v krvi, narušující imunitní systém, zvýšující LDL cholesterolu apod. Na rozdíl od tuku podkožního je jeho přítomnost v dutině břišní opravdu vysokým zdravotním rizikem a je podstatně obtížnější se ho zbavit.
VVápníkVápník (Ca) - je zásadním minerálem potřebným pro prevenci osteoporózy. Využitelnost Ca závisí na zdroji : květák , brokolice, řeřicha, růž.kapusta - využitelnost nad 50% , mléko a mléčné výrobky, sojové výrobky - využitelnost cca 30%, špenát, rebarbora - využitelnost cca 5%. Doporučený denní příjem Ca : 1g/den u žen před menopauzou a můžů pod 65 let , 1,5 g/den u žen po menopauze a mužů nad 65 let. Vstřebatelnost vápníku rovněž závisí na poměru minerálů Ca : P, který má být cca 2 : 1. Vstřebatelnost Ca se rovněž zvyšuje vitamíny D a C.
VVícezrnné pečivo Vícezrnné výrobky obsahují min. 5% mouky z jiných obilovin mimo pšeničné a žitné mouky. Vícezrnné pečivo nemusí být celozrnné.
VVlákninaVláknina patří mezi tzv. komplexní sacharidy . Typickými potravinami obsahujícími vlákninu jsou např. ovoce, zelenina, luštěniny, obiloviny, ořechy , semena . Vláknina je z pohledu trávení dvojího druhu a sice rozpustná a nerozpustná mající čistící funkci střeva. Doporučená denní dávka vlákniny je 30-35g/den. Vláknina v doporučeném množství pozitivně upravuje trávící proces, snižuje např. Glykemický index konzumované potravy. V nadměrném množství zpomaluje např. vstřebávání minerálů.
WWHRWHR ( Wast to hipe ratio ) = Op (cm) / Ob (cm) . Jde o biometrický ukazatel vyjadřující poměr obvodu pasu a boků. Vysokým rizikem z pohledu obezity jsou hodnoty : muži 0,95 a vyšší , ženy 0,85 a vyšší.
XX
YY
ZZeleninaZelenina - doporučený denní příjem cca 450 g/den.
ZŽelezoŽelezo se v těle vyskytuje pouze výhradně ve vazbě na bílkovinné přenašeče kyslíku, a to hemoglobin, myoglobin a cytochromy. Doporučená denní dávka železa je v ČR stanovena vyhláškou na 14 mg a nejvyšší přípustné množství v denní dávce je stanoveno na 20 mg. Dlouhotrvající nedostatek způsobuje anémii, snížený obsah červených krvinek.